Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Bezbjednost mladih na drumovima

U okviru projekta „Bezbjednost mladih na drumovima“ koji je finansiran od strane Ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore, a u realizaciji Internacionalne policijske organizacije Crne Gore (IPO Montenegro) sa partnerima iz NVO „Sistem“ nastavljeno je predavanje na temu „Saobraćajna kultura i poštovanje saobraćajnih propisa“ u JU „Anto Đedović.“

Prisutne đake pozdravili su direktorica Osnovne škole „Anto Đedović“ Stanka Vukčević i predsjednik IPO Crna Gora mr Ivan Pekić, koji se zahvalio na lijepoj dobrodošlici i saradnji.

Projekat je osmišljen prvenstveno sa ciljem da se poveća stepen bezbjednosti u saobraćaju svih učesnika, a posebno mladih.

Predavač Boris Janković, specijalista Sci menadžmenta javnog sektora, koordinator u IPO Montenegro govorio je o postojećim problemima mladih u saobraćaju sve u cilju poboljšanja njihove sigurnosti, potrebe povećanja stepena lične i društvene odgovornosti i podizanje nivoa svijesti o poštovanju saobraćajnih pravila i stimulisanje mladih na poštovanju saobraćajne kulture.

Saobraćajna kultura predstavlja nivo prihvatanja i primjene nivoa saobraćajnog znanja, vještina i navika, formiranje karakternih osobina, razvijanje pozitivnih stavova, interesovanja, vrijednosti, saobraćajne etike i svijesti.

Da bi svaki učesnik u saobraćaju mogao da se ponaša na kulturan način, prethodno mora da savlada sadržaje i pravila saobraćajne kulture, izgradi kulturne vrijednosti, stavove i navike bezbjednog ponašanja u sabraćaju, te da ih po potrebi koristi i mijenja u skladu sa promjenama opšte i bezbjednosne kulture, saobraćajnih uslova, socijalnih odnosa u društvenoj zajednici. U funkciji povećanja nivoa bezbjednosti u saobraćaju svaki učesnik u saobraćaju, bez obzira na godine, pol, iskustvo, obrazovni nivo, sticanju saobraćajne kulture mora pristupiti sistematično i sveobuhvatno. Promjene saobraćajne kulture je kontinuiran proces, u nadležnosti i nacionalne i lokalne zajednice.

Generalni sekretar IPO Crna Gora Momčilo Šćekić govorio je iz dugogodišnjeg iskustva koje je stekao u MUP-u na šta sve mladi trebaju da obrate pažnju prilikom učešća u saobraćaju.

Ukoliko podignemo nivo saobraćajne kulture i bezbjednost će biti veća.