Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

DA INKLUZIJA NE BUDE ILUZIJA

Generalni sekretar Internacionalne policijske organizacije Crne Gore naš Momčilo Moka Šćekić bio je jedan od učesnika otvorene tribine koja je dio projekta naše partnerske NVO Sistem pod nazivom „DA INKLUZIJA NE BUDE ILUZIJA“ gdje se govorilo o nasilju, diskriminaciji i predrasudama, a pod pokroviteljstvom Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Tribinu je otvorila koordinatorka projekta i direktorica NVO Sistem Neda Radović, a moderatorka tribine bila je sjajna Tijana Tina Perović. Pored Nede i Momčila učesnici tribine bili su Jasmina Ličina – profesorica gradjanskog obrazovanja i Petar Marković, – master psiholog.

Momčilo Šćekić kao analitičar kriminalistike istakao da nasilje često proizilazi iz duboko ukorijenjenih predrasuda u društvu uz diskriminaciju i marginalizaciju određene društvene grupe, a nažalost svjedoci smo da je takav vid nasilja koji oduzima ljudima dostojanstvo, bezbjednost i mogućnosti

sve učestalija pojava u našem društvu.

Učesnici tribine razgovarali su takođe i o različitim oblicima diskriminacije, uključujući rasnu, rodnu, vjersku i socioekonomsku koja je i dalje prisutna u našem društvu i složili se da diskriminacija ne samo da koči individualne živote već i podriva napredak društva u cijelini. Ona lišava pojedince jednakog pristupa obrazovanju, zapošljavanju i drugim osnovnim pravima neophodnim za ličnim ali i za kolektivnim napretkom, dok predrasude predstavljaju ključnu prepreku na putu ka inkluziji.

Ova tribina je bila snažan podsjetnik da inkluzija nije iluzija – to je ostvariva realnost. Suočavajući se sa pitanjima nasilja, diskriminacije i predrasuda, možemo trasirati put ka inkluzivnijem društvu. Kroz naše kolektivne napore i posvjećenosti pozitivnim promjenama, možemo ukloniti barijere koje ometaju napredak i stvoriti svijet u kome je svaki pojedinac prihvaćen, cijenjen i poštovan.

Učesnici tribine su poslali zajedničku poruku da svi zajedno postanemo aktivni akteri u borbi protiv nasilja, diskriminacije i predrasuda. Osporavanjem diskriminatornih praksi, zalaganjem za jednake mogućnosti i njegovanjem kulture poštovanja i prihvatanja, možemo pomoći u stvaranju boljeg društva, društva koje istinski prihvata inkluziju.