Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Edukativna radionica pod nazivom: ,,Stop vršnjačkom nasilju“ u JU OŠ „Boško Strugar“iz Ulcinja

Internacionalna policijska organizacija Crne Gore održala je danas edukativnu radionicu pod nazivom: „Stop vršnjačkom nasilju“ u JU OŠ „Boško Strugar“iz Ulcinja.

Na početku radionice o vršnjačkom nasilju, magistar bezbjednosti, predsjednik IPO CG Ivan Pekić, zajedno sa izvršnim direktorom IPO CG Momčilom Šćekićem i generalnim sekretarom IPO CG Borisom Jankovićem, učenicima 8 i 9 razreda objasnili su kako da prepoznaju uzroke nasilja, kako da identitifikuju nasilnika i upoznali ih sa kaznenom politikom za maloljetne delinkvente, odgovornošću roditelja, pružajući im vrijedne informacije.

Razgovarano je o simptomima promjene ponašanja kao znakovima nasilja, te načini prijavljivanja incidenata. Djeci je pružen savjet o strategijama suočavanja s vršnjačkim nasiljem u kritičnim situacijama te o tome kome se obratiti za pomoć.

U interakciji sa učenicima raspravljeno je o različitim oblicima vršnjačkog nasilja, uključujući fizičko (poput udaranja, guranja), verbalno (uvrede, omalovažavanje) emocionalno nasilje (izolacija, manipulacija) i digitalno nasilje (kiberbullying, širenje uvredljivih poruka putem interneta) s ciljem podsticaja djece da preuzmu odgovornost za svoje odluke uz podršku roditelja i da je važno da se obrate roditeljima ili odgovornim osobama ako postanu žrtve ili svjedoci vršnjačkog nasilja.

Djeci je prezentovan i poučni film o digitalnom nasilju i zloupotrebi interneta koji ističe važnost prepoznavanja i prijavljivanja digitalnog nasilja, kao i ulogu roditelja i policije u zaštiti djece od ovakvih opasnosti.

Svi zajedno, uključujući roditelje, nastavnike i policiju, trebamo aktivno podržati djecu u rješavanju ovih problema i provođenju mjera protiv nasilja. Kroz zajednički rad i podršku, možemo stvoriti okruženje u kojem djeca mogu osjećati sigurnost i zaštitu od nasilja.

Na kraju želimo izraziti javnu zahvalnost direktorici škole „Boško Strugar“ Mladenki Perić na srdačnoj dobrodošlici.