Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Internacionalna policijska organizacija Crne Gore prisustvovala je danas u Rimu na godišnjoj NATO konferenciji visokog nivoa

Internacionalna policijska organizacija Crne Gore prisustvovala je danas u Rimu na godišnjoj NATO konferenciji visokog nivoa.

Sjevernoatlanski savez (NATO) je ovu konferenciju organizovao u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova i međunarodne saradnje Vlade Italije, NATO-ovim odbrambenim koledžom, Fondacijom Compagnia di San Paolo i Elettronica S.p.A (ELT group).

Predsjednik IPO Crne Gore doktorand bezbjednosti Ivan Pekić prisustvovao je NATO konferenciji u Rimu, a generalni sekretar IPO CG Momčilo Šćekić i koordinator za međunarodnu saradnju IPO CG Boris Janković pratili su ovu važnu konferenciju preko Zoom online platforme.

Na konferenciji je bilo riječi o postizanju najefikasnije podjele odgovornosti i resursa među saveznicima u susret nastajućim izazovima i usklađivanje investicija između jačanja postojećih arsenala i novih tehnologija, kao i šta treba preduzeti kako bi se osvježila ključna partnerstva u Južnom regionu (Mediteranski dijalog i Istanbulski program saradnje ), a grupa međunarodnih govornika visokog nivoa predstavila je naredne korake ka politički snažnijem, globalnijem NATO-u, u vrijeme kada su ovi temelji ključni kako za institucije, tako i za javno mnjenje.

Strateški koncept postavlja koherentnu sliku rizika i prijetnji za strateško planiranje Alijanse, koja je najrelevantniji pružalac bezbjednosti na međunarodnom nivou. Da bi očuvala vjerodostojnu odbranu i odvraćanje, nove investicije i tehnologije su ključne, a novi Akcelerator inovacija za odbranu Severnog Atlantika (DIANA) će tome dati snažan impuls, a pristup bezbjednosti u svim pravcima (360°), koji je osnovni koncept NATO-a, obuhvata i odvraćanje i odbranu, kao i projektovanje bezbjednosti Alijanse.