Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

IPO: Edukativno predavanje u JU OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi na temu droge i aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa

Internacionalna policijska organizacija Crne Gore održala je danas edukativno predavanje u JU OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi na temu droge i aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa.

Predavanje je bilo namijenjeno učenicima uzrasta od 14 do 15 godina s ciljem da im se pruži realna slika opasnosti koje droge predstavljaju kako za pojedinca tako i za društvo u cjelini.

Predsjednik IPO CG, mr Ivan Pekić, ekspert iz oblasti organizovanog kriminala, visoke korupcije i droga, potrudio se da učenicima prenese važne informacije o posljedicama konzumiranja droga i povezanosti sa kriminalnim organizacijama.

Kroz interaktivnu prezentaciju, učenicima su prikazane slike, grafikoni i priče iz stvarnog života kako bi se djeci olakšalo razumijevanje ove ozbiljne teme.

Učenici su pažljivo slušali o opasnostima koje nosi konzumiranje droge, ne samo za njihovo individualno zdravlje već i za zajednicu u cjelini. Poseban naglasak bio je na tome kako droge pronalaze put do školskog okruženja i kako kriminalne organizacije pokušavaju iskoristiti mlade ljude kao distributere ili korisnike.

Drugi predavač na ovom važnom predavanju bio je Izvršni direktor IPO CG, Momčilo Šćekić – analitičar kriminalistike, koji je govorio o odgovornosti i kaznama za maloljetnike i njihove roditelje. Naglasio je važnost preuzimanja odgovornosti za vlastita djela i posljedice koje one mogu imati, te istaknuo važnost uloge roditelja u sprečavanju konzumiranja droge među mladima.

Jedan od fokusa predavanja bio je upoznavanje učenika s krivičnom odgovornošću koju snose oni sami, ali i njihovi roditelji u vezi sa drogom i kriminalom. Učenici su dobili uvid u kaznene odredbe propisane zakonom i primjenu istih u slučaju maloljetnika uključenih u krivična djela povezana sa drogom.

Predavanje je ostavilo pozitivan utisak na prisutne, naglašavajući ključnu ulogu edukacije i zajedničke borbe protiv štetnih uticaja droge i kriminala