Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Ivan Pekić – Želimo da približimo građane i bezbjednosne službe

Ivan Pekić je predsjednik Izvršnog odbora Internacionalne policijske organizacije. Magistrirao je bezbjednost (oblast terorizma i organizovanog kriminala) na Univerzitetu u Beogradu. Doktorand je na humanističkim studijama, smjer Međunarodna i nacionalna bezbjednost, na UDG, Podgorica. Završio je specijalistički program inovacije znanja na temu “Terorizam i organizovani kriminal”, na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Učesnik je 2BS foruma Atlantskog Saveza Crne Gore, sportista, nosilac crnog pojasa treći dan u karateu. U maju će učestvovati na konferenciji Komiteta za borbu protiv droga pri Ujedinjenim nacijama, u Beču.

Bar Info: Nedavno je osnovana Internacionalna policijska organizacija sa Vama na čelu. O čemu je riječ?

Internacionalna policijska organizacija je nevladina organizacija koja je formirana 2. novembra u Budvi, a ja sam izabran za predsjednika Izvršnog odbora. Prisutni su bili i predstavnici Uprave policije, savjetnik direktora policije Sead Frljuckić, kao i predsjednik Sindikata Uprave policije Momcilo Šuškavcević. Naš prvenstveni cilj jeste da se bavimo naukom o bezbjednosti, pišući naučne radove, organizujući raznorazne tribine i seminare, kao i ostale aktivnosti koje su vezane za bezbjednost.

Bar Info: Što podrazumijeva bezbjednost?

Pojam “bezbjednost” obuhvata ljudsku, zdravstvenu, ekonomsku bezbjednost… U stvari, bezbjednost je sve ono što nas okružuje i može nam biti ugrožena svugdje. Mi ćemo se baviti izučavanjem svih vrsta bezbjednosti, izazova, počev od najaktuelnijih – savremenog terorizma, organizovanog kriminala i svih drugih vidova kriminaliteta.

Bar Info: Koliko ćete biti povezani sa policijom i ostalim državnim organima koji bi trebali da rade na suzbijanju kriminalnih i krivičnih djela?

Prvenstvena uloga našeg oformljenja je vezana za to da približimo građane i bezbjednosne službe. Mi smo tu u službi građana i bezbjednosnih službi. Da građanima predočimo kako su bezbjednosne službe tu za njih i da rade u korist gradjana. U posljednje vrijeme se sve više javljao neki animozitet između građana i ovih policijskih službenika, pa želimo da ga smanjimo i da predstavimo bezbjednosne službe u najboljem mogućem svjetlu.

Bar Info: Tu ste i kao kopča između građana i policije i drugih nadležnih organa. Da li ste zacrtali koje bi sve aktivnosti to mogle da budu kako bi ostvarili tu osnovnu funkciju?

Dobili smo poziv od gospodina Šuškavčevića da potpisemo zajednički Memorandum o saradnji dvije organizacije u kojima su svi uglavnom bezbjednosni ljudi.

Bar Info: Danas je sve prisutnija trgovina narkotika – vi ste specijalista za tu oblast. Koje sve metode koriste i koliko se teško boriti protiv toga?

Teško je boriti se protiv takvih vidova kriminaliteta. Moram napomenuti da je naša organizacija prije nepunih godinu dana postala član Komiteta za borbu protiv narkotika. Kako tehnologija ide u korak sa vremenom, tako je sve teže otkrivati te počinioce kriminalnih djela.

Bar Info: Najčešće se u posljednje vrijeme koriste tzv. “mule”, objasnite nam kako oni funkcionišu i koliko ih je teško otkriti?

“Mule” prenose drogu tako što gutaju specijalne kapsule napunjene narkoticima. Drugi način jeste guranje u tjelesne šupljine, a kod čovjeka, to je anus ili vagina. “Mule” su nastale u Južnoj Americi i na Balkan su se proširile 2008. godine. Najprije u BiH, zatim u Sjevernoj Makedoniji i nakon toga 2010. u Srbiji i Crnoj Gori. Uglavnom se te “mule” bave prevozom heroina i kokaina.

Bar Info: Koliko se to često koristi danas?

Ivan: Veoma se često koristi i jako se teško otkrivaju. Bez rentgena ne možete otkriti osobu koja nosi određenu količinu droge u tim specijalnim kapsulama i samo nakon oštrog oka nekog carinika koji može da na tijelu otkrije ispupčenje u trbušnom dijelu, može da se sprovede tu osoba na dalji pregled i kontrolu.

Bar Info: Koliko je opasno prenositi drogu na takav način?

Veoma je opasno, pogotovo za kurira, odnosno “mulu”. Može u stomaku da dođe do pucanja tih specijalnih kapsula, gdje organizam direktno apsorbuje veliku količinu narkotika. Nakon apsorpcije tih narkotika, usporava se pritisak i rad srca, zatim i disanje i slijedi pad u komu. Ako se na vrijeme ne reaguje bolnickim liječenjem, može da nastupi i smrt. U drugom slučaju, gdje “mule” u prezervativima guraju nekih 100- 150 grama narkotika u anus ili vaginu, može da dođe do pucanja prezervativa u tjelesnim supljinama, i nakon toga do direktnog moždanog udara, pa pacijent umire u najtežim mukama. Te specijalne kapsule u organizmu mogu da se zadrže najvise od 24 do 48h, pa ih moraju izbacivati nakon tog perioda raznim laksativima. Uglavnom dileri biraju “mule” iz najsiromašnijih porodica, kao najugroženijih grupe. U zapadnim zemljama za 100 grama možete da dobijete i do 9000€, od čega kuriru ide 10%. Zamislite koliki je to novac za njega koji nigdje ne radi i koji nema novca i nikakvog finansiranja svoje familije.

Bar Info: Jesu li u Crnoj Gori uhvaćene “mule”?

Crna Gora je specifična jer se kod nas najviše koriste heroin, kokain i kanabis. Treba pomenuti zvanične podatke Instituta za javno zdravlje da u Crnoj Gori imamo oko 15.000 zavisnika. od čega 1300 zavisnika od heroina, 1174 muškarca i 132 žene. Droga je jako zastupljena u crnogorskom društvu, s obzirom na mali broj stanovnika. Za “mule” u Crnoj Gori se veže samo jedan jedini slučaj koji se desio 2010. godine, žena-kurir. Ona je 2010. godine, dolazeći iz Frankfurta prenosila drogu ka Crnoj Gori i krajnja destinacija je bila opština Tuzi. Njemačka policija je otkrila na vrijeme, ali je pustila da ode do krajnjeg odredišta kako bi se otkrio narko-diler koji će preuzeti drogu. Crnogorska policija je lišila slobode tu ženu na aerodromu koja je otkrila naručioca, pa je lišen slobode.

Bar Info: Koliko smo kao lučki grad izloženi tim kriminalnim radnjama?

Ivan: Bar ima luku, željeznicu, autobuske stanice, ima sve tri vrste prevoza i sigurno je poseban iz razloga što ima luku Bar na velikom udaru. S obzirom da smo lučki grad, naravno da smo više izloženi nego bilo koji drugi grad u Crnoj Gori. Crnogorske obavještajno-bezbjednosne službe su spremne da se bore protiv svih vidova kriminaliteta. S obzirom da je Uprava policije Crne Gore doživjela sveobuhvatnu reformu i da je direktor policije dobio četiri nova pomoćnika, jasno je da se napredovalo u svim vidovima istraga i ostalih krivičnih djela. Policija je spremna da se uhvati u koštac sa najtežim kriminalnim organizacijama, a naša internacionalna policijska organizacija će uvijek pomoći obavještajno-bezbjednosnim službama i građanima. Stojimo im na raspolaganju i sa našim tribinama. Nedavno smo imali tribinu u Beranama gdje sam govorio o savremenim vidovima terorizma i uz nekoliko kolega i o kriminalitetu na internetu i sveopštoj bezbjednosti.