Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Predavanje u SEUŠ povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Povodom obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i u okviru serije predavanja na temu bezbjednosti, u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar održano je predavanje na temu “Bezbjednost saobraćaja i “’Crne tačke’ na putevima u opštini Bar“.

Predavač Boris Janković, specijalista Sci menadžmenta javnog sektora i zamjenik koordinatora za bezbjednost Internacionalne policijske organizacije Crne Gore, prisutne je upoznao sa pojmovima aktivne i pasivne bezbjednosti u saobraćaju. Sa posebnim naglaskom, grupi od dvadeset učenika ukazani su pozitivni aspekti korišćenja sigurnosnog pojasa, kao i bezbjedonosni rizici zbog nepilagođene brzine, korišćenja mobilnih uređaja i učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola.

Janković je, shodno naučno urađenim analizama, istakao da pojas smanjuje za 50% rizik od nastupanja smrtnih posljedica, dok se pri brzini od 50 km/h, zbog jedne sekunde korišćenja mobilnog, kod vozača javlja zakašnjela reakcija od čak 13,8 m i time čak četri puta uvećava mogućnost nastanka saobraćajne nezgode. Prisutnim učenicima apostrofirana je činjenica da je pored vožnje pod dejstvom alkohola i loše psihofizičko stanje učesnika u saobraćaju najčešći uzrok nesreća.

Zbog uzrasta prisutnih, kao i okolnosti da su neki od njih i sami mladi vozači, istaknuto je da se povratne informacije o saobraćajim nezgodama sa teškim posljedicama nepravilno prenose i neiskreno saopštavaju među vršnjacima.

Posebno interesovanje učenika privukla je stručna analiza predavača Jankovića koja se odnosila na tzv. „crne tačke“ na putevima u našoj opštini. Kao putne dionice visokog rizika za vozače i mjesta najčešćih saobraćajnih nezgoda izanalizirane su četri lokacije i to: na magistralnom putu Sutomore-Bar (M 24), krivina kod mjesta Ratac zbog neprilagođenih brzina kretanja vozila i klizavog kolosjeka, raskrsnica Bulevara dinastije Petrović i Bulevara revolucije, kod prodavnice „Okov“, zbog nepoštovanje svjetlosnih signala ili čestih kvarova, raskrsnica Ulice Jovana Tomaševića i IV Crnogorske brigade, koja se ukršta sa novim bulevarom kod stambenog kompleksa „Čelebić“, zbog nepoštovanja prvenstva prolaza i nepostojanja odgovarajuće svjetlosne signalizacije i nepravilno postavljen pješački prelaz na novom bulevaru, u neposrednoj blizini nadvožnjaka, zbog inercije motornih vozila koja se kreću nizbrdno i time često nijesu u mogućnosti zbog neprilagođene brzine održavati propisno rastojanje.

Na kraju predavanja najavljena je i inicijativa IPO CG koja će biti upućena nadležnim instancama zbog zakonskog regulisanja učešća električnih vozila – skutera i trotineta u saobraćaju.

Kroz pitanja i komentare, učenici su iskazali i neophodnost izgradnje biciklističkih staza u Baru.

Svjetski dan obilježavanja sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda ustanovljen je 2005. godine Rezolucijom Ujedinjenih nacija i njime se, u trećoj nedjelji novembra, podstiče razvoj kolektivne svjesti o odavanju nužnog pijeteta prema svim stradalima širom svijeta i izražavanja saosjećajnosti sa porodicima žrtava. Ovaj datum ujedno opominje svjetska društva o značaju razvoja svijesti i preventivnog djelovanja u saobraćajnoj bezbjednosti. 

Po zvaničnoj statistici Uprave policije Crne Gore, na godišnjem nivou prosječno pogine više od 50 osoba, dok njih preko 6.500 biva povrijeđeno. Od ukupnog broja smrtno stradalih 48% je životne dobi od 15 do 44 godine, dok su među najranjivijim grupama motociklisti, pješaci, đeca, starije osobe i biciklisti.

Organizator predavanja bio je prof. Neđeljko Đurović.

Izvor: Bar Info