Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Projekat „Antitrafiking kampanja u mojoj školi – edukuj se – zaštiti se“

Nastavak realizacije projekta „Antitrafiking kampanja u mojoj školi – edukuj se – zaštiti se“

koji realizuje NVO „Sistem“ sa partnerom Internacionalnom policijskom organizacijom Crne Gore (IPO), osmišljen je sa ciljem unapređenja preventivnih aktivnosti i učešća svih aktera u obrazovnom sistemu u edukaciji o fenomenu trgovine ljudima, sa akcentom na osjetljive kategorije, a posebno na djecu RE populacije.

„Tim povodom je, nakon Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, edukativna radionica održana u prepunom amfiteatru Srednje stručne škole. Aktivno je učestvovalo preko stotinu učenika“, saopštio je u ime partnerske organizacije IPO, njen predsjednik, magistar Ivan Pekić.

On je govorio o projektnim aktivnostima i detaljno predstavio štetne posljedice droga, stavljajući akcenat na sintetičke droge. Istakao je važnost uključivanja šire zajednice u suzbijanju distribucije koju, kako je objasnio, izvode specijalizovani prenosioci narkotika, takozvane „mule“, koji se često koriste kao bijelo roblje.

Đaci su, navodi Pekić, razmjenjivali mišljenja i argumenate, izražavajući zabrinutost zbog posljedica koju izaziva konzumiranje narkotika.

Predsjednik IPO Crne Gore je, govoreći i o problemima prinudnog prosjačenja Roma, kao jednog od organizovanih vidova trgovine ljudima, dao smjernice i inpute za rješavanje ovog alarmantnog problema u društvu.

Direktorica NVO „Sistem“, Neda Radović je, između ostalog, istakla značaj zajedničkog djelovanja i uključivanja u borbu protiv svih vidova nasilja i predočila mehanizme zaštite kojima je neophodno pribjeću kada se oni događaju. Upravu škole i profesore je informisala i o servisu koji odnedavno pruža NVO „Sistem“.

Edukaciju o trafikingu realizovale su socijalna radnica Mersiha Čobić i psihološkinja Stela Zejnilović, dok je izvršni direktor IPO Montenegro, Momčilo Šćekić istakao značaj učešća civilnog sektora i naveo primjere iz prakse ovog društvenog fenomena.

Direktor Srednje stručne škole, mr Vučko Asović je izrazio stav da je „fenomen trgovine ljudima izuzetno složena pojava i da podržava ovakva edukativna predavanja“. Iz obje organizacije su istakli da duguju zahvalnost direktoru Asoviću na prijemu i organizaciji.

Projekat podržava i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.