Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

U JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar održana radionica pod nazivom “ Vršnjačko nasilje”

U JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar održana radionica pod nazivom “ Vršnjačko nasilje” koju je realizovala diplomirana psihološkinja Dijana Milošević iz Podgorice, čiji stručni angažman je prepoznat u oblasti socijalne i dječije zaštite.
Radionica je realizovana u sklopu projekta “Da nasilje bude u krizi”, kojeg sprovodi NVO ,,Sistem” sa partnerskom organizacijom Internacionalna policijska organizacija (IPO) Crne Gore iz Bara, i kojeg podržava Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore.
Na samom početku, okupljene srednjoškolce u školskoj biblioteci, ispred prisutnih članica svog tima, pozdravila je izvršna direktorica NVO “Sistem” Neda Radović i izvršni direktor IPO Momčilo Šćekić.
Projekat je usmjeren ka djeci i mladima uzrasta od 13 do 18. godini koji su u riziku vršnjačkog nasilja i od nasilja u porodici. Shodno okolnosti da je njegova glavna aktivnost usmjerena prema psihološko-savjetodavnoj pomoći adolescentima, kao i da se ona ostvaruje kroz saradnju sa pedagoško-psihološkim službama srednjih škola, radionici su prisustvovali budući vršnjački edukatori. Dvadeset učenika prvog i drugog razreda upoznato je sa oblicima vršnjačkog nasilja i načinima pružanja podrške žrtvama nasilja. Načelno su opisani modeli saradnje vaspitno-obrazovnih ustanova, odnosno psihološko-pedagoškim službi u srednjim školama sa strukovnim organizacijama, centrima za socijalni rad i policijskim službenicima.
Psihološkinja Milošević je tokom interakcije sa učenicima analizirala nekoliko vizuelno-tekstualnih priloga u kojima su bili uočljivi ili opisani određeni oblici nasilja, dok je apostrofirala značaj pružanja podrške žrtvi kroz razne komunikacione vidove. Radionice i predavanja u okviru ovog projekta sprovode licencirani stručnjaci socijalne i dječije zaštite koji posjeduju sertifikate o savladanom programu stručnog usavršavanja “Zdravi stilovi života u osnovnoj i srednjoj školi”, dok su za naredni period predviđeni paneli sa učenicima i roditeljim, saopštio je Koordinator aktivnosti prof. Neđeljko Đurović.