Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Vježbe i tehnike pružanja prve pomoći

U okviru projekta pod nazivom: „Bezbjednost mladih na drumovima“ koji je finansiran od strane Ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore, a u realizaciji IPO Montenegro zajedno sa partnerima iz NVO Sistem danas je u JU Srednja mješovita škola Andrijevica održano praktično predavanje na temu: „Vježbe i tehnike pružanja prve pomoći.“

Prije samog početka predavanja prisutne đake su pozdravili predsjednik IPO Montenegro mr Ivan Pekić, generalni sekretar IPO Momčilo Šćekić, koordinator u IPO Boris Janković, naša uvažena novinarka TV E i član IPO Svetlana Đokić i naš član student kriminalistike Adelisa Huremović koji su uvodnom govoru prisutne upoznali sa projektom i ispred organizacije zahvalili na svesrdnoj dobrodošlici i saradnji Srednje mješovite škole i Komunalne policije i inspekcije Andrijevica na čelu sa našim uvaženim članom načelnikom Ilijom Miketićem.

Predavač medicinska sestra Doma zdravlja Podgorica Maja Gardašević prisutne učenike je upoznala sa tehnikama pružanja prve pomoći, sve u svrsi podizanja nivoa postojećih i sticanje novih znanja, umijeća i praktičnih vještina za pružanje pomoći ugroženim licima i razvijanje altruističkih stavova i trajne motivacije kod školske djece i omladine za požrtvovanje i pomaganje ugroženim.

Svaki učesnik u saobraćaju treba da savlada osnovne principe pružanja prve pomoći odnosno metode medicinskih zahvata određene hitnošću slučaja jer kada se dogodi nesreća ili nastane povreda, pravilna primjena prve pomoći može biti presudna u spašavanju života i smanjenju bola i patnje. Zato je važno da svako stekne osnovno znanje o prvoj pomoći kako bi bio spreman da reaguje u hitnim slučajevima.

Pružanje prve pomoći takođe može biti opasno i ne smije se preduzimati ukoliko osoba koja daje prvu pomoć nije upoznata sa odgovarajućim tehnikama. Stoga je obuka vrlo važna kako bi se osigurala bezbjednost ugroženog i utvrdila pravilna intervencija u hitnim slučajevima.

Cilj projekta „Bezbjednost mladih na drumovima“ je da učenici unaprijede svoje obrazovanje kroz promociju saobraćaja povećajući stepen lične, a samim tim i društvene odgovornosti.