Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Zajedničko predavanje IPO Crna Gora i IPO Srbija na temu: „Partnerstvo za unapređenje sigurnosti, osnaživanje i prevenciju u borbi protiv nasilja nad ženama“

Juče je u prostorijama IPO Crne Gore održano zajedničko predavanje IPO 🇲🇪 i IPO 🇷🇸 na temu: „Partnerstvo za unapređenje sigurnosti, osnaživanje i prevenciju u borbi protiv nasilja nad ženama.“

Na predavanju koje je bilo online prenošeno i preko Zoom video platforme govorili su dr Ilija Životić ( IPO Founder & Honorary President), predsjednik IPO CG mr Ivan Pekić i generalni sekretar IPO CG Momčilo Moka Šćekić. Na skupu su prisustvovali naši članovi iz različitih društvenih sfera, sa zajedničkim ciljem, a to je podizanje svijesti o ovoj gorućoj društvenoj problematici.

Predavači su naglasili važnost kontinuirane edukacije i promocije jednakosti među polovima prezentujući alarmantne statistike o nasilju nad ženama širom svijeta i istakli da se radi o globalnom problemu koji zahtjeva hitne i koordinirane akcije.

Tokom predavanja, istraživani su uzroci nasilja nad ženama, uključujući patrijarhalne norme, ekonomske faktore i nedostatak obrazovanja. Naglasak je stavljen na ulogu društva, medija i obrazovnih institucija u promovisanju zdravih odnosa i prevenciji nasilja. Jedno od ključnih rješenja koje je istaknuto jeste osnaživanje žena da se suprotstave nasilju i prijave ga. Kroz razmjenu iskustava i podršku, žene mogu postati osnažene da se bore protiv svih oblika nasilja, bilo da je verbalno, fizičko ili emocionalno.

Učesnici su aktivno učestvovali u diskusiji o konkretnim koracima koje zajednica može preduzeti kako bi se smanjilo nasilje nad ženama. Predložene su kampanje osvješćivanja, edukativni programi, kao i bolja zakonska zaštita žrtava.